فهرست مطالب

نشریه تحقیقات منابع طبیعی تجدید شونده
سال دوم شماره 4 (پیاپی 6، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جلال محمودی*، قدرت الله حیدری، سید عبدالصمد میربزرگی صفحات 1-9

    طراحی و اجرای مناسب برنامه های حفاظتی در اصلاح و احیا منابع طبیعی ضمن کاهش تخریب این منابع متضمن توسعه پایدار و مشارکت جوامع محلی است. بر این اساس هدف این تحقیق بررسی موانع پذیرش پروژه مدیریت چرا از دیدگاه کارشناسان منابع طبیعی است. این تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق را 180 نفر از کارشناسان شاغل و بازنشسته منابع طبیعی تشکیل دادند که در اکیپ ممیزی، تهیه طرحهای مرتع داری، نظارت طرحها و بخش مدیریتی یا ستادی فعالیت داشته اند. تعداد نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران 43 نفر تعیین گردید. یافته های این پژوهش نشان داد رابطه معنی داری بین موانع پذیرش بهره برداران با پروژه مدیریت چرا از دیدگاه کارشناسان در عرصه های مراتع وجود دارد. نتایج آزمون بررسی هر یک از شاخص های موانع پذیرش حاکی از آن است که محدودیت وجود مراتع قشلاقی و میانبند میتواند بیشترین چالش را در پذیرش اجرای پروژه مدیریت چرا ایجاد نماید. با رتبه بندی متغیرها بر اساس شدت همبستگی مشخص گردید که کمبود علوفه مراتع و گرانی قیمت علوفه دستی، ضعف در ارایه تسهیلات کم بهره، کاهش انگیزه مالکیت به دلیل برخورد کمتر با متخلفین و ضعف پیگیری و نظارت کارشناسان به ترتیب بیشترین همبستگی را با پروژه مدیریت چرا داشته اند. اما بین محدویت میزان سطح و سهم هر بهره بردار، توانایی و میزان آگاهی بهره برداران با پروژه مدیریت چرا رابطه معنی داری وجود ندارد. همچنین نتایج نشان داد بین سابقه، تحصیلات و نوع همکاری کارشناسان با موانع پذیرش پروژه مدیریت چرا توسط بهره برداران رابطه معنی داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: پروژه مدیریت چرا، بهره برداران، کارشناسان منابع طبیعی، مراتع ییلاقی مازندران
  • فردین مرادزاده*، ساسان بابایی کفاکی، اسدالله متاجی صفحات 11-23

    آنچه در فرآیند ارزیابی توان اکولوژیک مد نظر قرار میگیرد، تاثیر متقابل منابع اکولوژیک پایدار و ناپایدار است که به صورت ویژگیهای هر اکوسیستم خرد اثرات متقابل بر یکدیگر و محیط زیست میگذارند، لذا ذکر این نکته ضروری است که بهره مندی از طبیعت به گونهای که کمترین زیان به محیط وارد شود و در کنار آن بهترین بهره وری برای انسان به دست آید، مدنظر است. این امر تنها در صورتی امکانپذیر است که تمامی عوامل و پدیده های دخیل در محیط زیست مدنظر قرار گیرند. به همین منظور در این تحقیق یکی از زیرحوزهه ای کرخه به نام زیر حوزه دادآباد واقع در استان لرستان، جهت ارزیابی توان اکولوژیک بهم نظور توسعه سطحی جنگل بر اساس اصول آمایش سرزمین، با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS ) مورد مطالعه قرار گرفت. بر این اساس ابتدا مطالعات پایه انجام، و نقشه های موضوعی منطقه تهیه و سپس رقومی سازی شد. پس از آن تجزیه و تحلیل، جمعبندی و رویه مگذاری لایه ها در محیط GIS انجام شد و در نهایت نقشه واحدهای زیست محیطی منطقه با 1581 واحد بهدست آمد. در مرحله بعد با شناسایی محدودیت های مطلق و دایمی موجود در هر شاخص و استفاده از منطق بولین، مناطق دارای محدودیت از نقشه واحدهای زیست محیطی اولیه حذف و تعداد 1110 واحد با مساحتی در حدود 17482 هکتار، بدون محدودیت جهت ارزیابی توان اکولوژیک به منظور توسعه سطحی جنگل به دست آمد. سپس ارزشهای کیفی کدبندی شده در جدول اطلاعات توصیفی مربوط به هفت شاخص شیب، جهت، ارتفاع از سطح دریا، عمق خاک، بافت خاک، میزان موادی آلی خاک و فرسایش پذیری به عنوان شاخصهای اصلی جهت توسعه سطحی جنگل انتخاب و با استفاده از مقیاس دو قطبی فاصلهای، تبدیل به مقادیر کمی شدند. سپس با استفاده از نرم افزار EC و استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، ابتدا ساختار سلسله مراتبی برای شاخص های مورد نظر تهیه و اهداف، معیارها و ارتباط بین آنها مشخص گردید. در مرحله بعد وزن شاخصها، امتیازدهی به شاخص ها و بررسی سازگاری منطقی قضاوتها مشخص گردید. وزن نهایی هر شاخص با استفاده از روش SAW تعیین شد. سپس با جمعبندی تمامی ارزش های بدست آمده برای هر رکورد اطلاعاتی، تاثیر متقابل تمامی شاخصهای مربوط به یک رکورد اطلاعاتی به صورت یک ارزش نهایی حاصل شد. قابلیت اراضی برای توسعه جنگل در چهار طبقه توان کلاسه بندی گردید و در جدول اطلاعات توصیفی بر اساس طبقهبندی صورت گرفته، ارزش نهایی مربوط به رکوردهای اطلاعاتی کدگذاری گردید. منطقه مورد مطالعه دارای سه طبقه توان 1 ،2 ، 3 و فاقد طبقه توان 4 میباشد. در مرحله آخر با توجه به بررسیهای انجام شده طبقه توان 1 و 2 برای انجام برنامه ریزی جهت توسعه سطحی جنگل انتخاب و با توجه به گونه های انتخابی، نقشه قابلیت توسعه برای هر گونه تهیه گردید.

    کلیدواژگان: ارزیابی، توان اکولوژیکی، GIS، توسعه سطحی، جنگل، دادآباد، لرستان
  • ضحی جعفری*، علیرضا میکائیلی تبریزی، مرجان محمدزاده، امید عبدی صفحات 25-37

    توسعه گردشگری در مناطق حفاظت شده، هم برای مدیریت منطقه و هم برای گردشگران مزایای فراوانی به همراه دارد. اما باید این مسیله را در نظر داشت که انجام فعالیت های گردشگری در غیاب برنامه ریزی و مدیریت صحیح و بدون محاسبه ظرفیت و توان منطقه برای گردشگری، میتواند بر تجارب گردشگران و از آن مهمتر بر کیفیت و ویژگیهای مناطق گردشگری اثر منفی داشته باشد. از این رو شناسایی مناطق مناسب و دارای توان، جهت گسترش و توسعه طبیعت گردی در مناطق حفاظت شده و پارکهای ملی، به منظور بهره برداری پایدار از منابع طبیعی اهمیت به سزایی دارد. پارک ملی گلستان، به عنوان یکی از مناطق حفاظت شده، از جذابیتهای توریستی قابل توجهی برخوردار است. تحقیق حاضر با استفاده از شیوهای از روش ارزیابی چند معیاره به نام ترکیب خطی وزندار WLC ،با به کارگیری فنآوری GIS و روش وزندهی AHP به تعیین مناطق مناسب گردشگری در پارک ملی گلستان پرداخته است. معیارهای به کار رفته در مراحل ارزیابی شامل فاصله از رودخانه، جاده، روستا، منابع آبی، زیستگاه حیات وحش، شیب و تراکم پوشش گیاهی بودند. در نهایت مناطق مناسب برای طبیعتگردی با درجات متفاوتی از توان و مطلوبیت تعیین گردید. طبق نقشه طبقه بندی شده توان طبیعت گردی، مناطق با توان بسیار بالا با 25/0 درصد کمترین مساحت و مناطق با توان بالا با 5/12 درصد بیشترین مساحت را به خود اختصاص دادند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که استفاده از روش WLC و روش وزندهی AHP در فرآیند مکانیابی مناطق تفرجی کارایی بالایی دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی چند معیاره، طبیعتگردی، وزندهی، توان
  • اصغر تابعی*، محسن جمال زاده، محمدمهدی پورایما ن پرست صفحات 39-54

    هدف از این تحقیق بررسی ساخت چند سازه چوب - سیمان با استفاده از خاک اره چوب صنوبر میباشد. در این مطالعه تعداد 48 نمونه با نسبت های خاک اره به سیمان 2 به 1 و 3 به 2 و در دو اندازه 100×100×100 و 50×50×50 میلیمتر در آزمایشگاه دانشکده تربیت دبیر فنی صومعه سرا ساخته شد. پس از تعیین جرم و حجم نمونه ها، دانسیته آنها محاسبه گردید. مقاومت به فشار نمونه ها با استفاده از دستگاه آزمونگر مقاومت، اندازه گیری شد. میانگین مقاومت فشاری نمونه ها برای بلوک هایی با اندازه بزرگتر با نسبت های خاک اره به سیمان 2 به 1 و 3 به 2 به ترتیب 17/1 و 25/1 نیوتن بر میلیمترمربع و برای نمونه هایی با ابعاد کوچکتر نیز، میانگین آن به ترتیب نسبتهای ذکر شده 85/0 و 99/0 نیوتن بر میلیمترمربع به دست آمد. چند سازه های خیس شده صرف نظر از اثر نسبتها، واکشیده شدند و مقاومت فشاری برای نمونه های خیس شده حدود 45 درصد نسبت به نمونه های خشک کمتر شد. بر این اساس چند سازه های ساخته شده برای به کار بردن در کف و سازه های دیواری با بار نیمه سنگین مناسب نبوده و به واسطه سبک وزن بودن آنها میتوانند برای پانلهای دیواری و تزیینات داخلی ساختمان و به ویژه در جاهایی که رطوبت حداقل میباشد، استفاده شوند.

    کلیدواژگان: چند سازه چوب - سیمان، خاک اره، سیمان پرتلند، مقاومت فشاری، جذب آب، واکشیدگی
  • حبیب الله خادمی اسلام، شکوفا نائلی، اشکان قدرتی* صفحات 55-63

    هدف از انجام این تحقیق بررسی پارامترهای موج فراصوتی از نظیر کندی و تضعیف در گونه نویل و همچنین ردیابی عیوب (سوراخ مصنوعی) با استفاده از روش توموگرافی بوده است. بدین منظور تعداد دو پایه از این گونه، از جنگلهای اجابیت واقع در منطقه کلاردشت در استان مازندران تهیه گردید. از هر پایه دیسک هایی به ضخامت 15سانتیمتر در سه حالت با پوست، بدون پوست و دارای عیب (سوراخ مصنوعی) تهیه شد و برای اندازه گیری پارامترهای موج فراصوتی مورد استفاده قرار گرفت. در این تحقیق تکنیک اندازه گیری تماس مستقیم و فرکانس موج 55 کیلوهرتز بود. نتایج نشان داد که با نزدیک شدن به مغز چوب، کندی موج و ضریب تضعیف افزایش پیدا میکند و با حرکت از مغز به سمت پوست چوب، کاهش در دو فاکتور یاد شده مشاهده میگردد. همچنین میتوان با اندازه گیری فاکتور کندی به وجود عیب پی برد. در حالی که تاثیری از وجود پوست در این تصاویر دیده نشد، البته در تصاویری که با استفاده از فاکتور تضعیف گرفته شد وجود عیب و پوست قابل مشاهده بود.

    کلیدواژگان: موج فراصوتی، نوئل، کندی و ضریب تضعیف، تماس مستقیم، توموگرافی
  • رضا اکرمی، آزاده نصرت پور*، ابوالقاسم کمالی صفحات 65-72

    به منظور بررسی تاثیر مکمل غذایی غیر میکربی ایمونوژن بر برخی از شاخصهای رشد، بازماندگی و ترکیب لاشه میگوی پا سفید غربی (vannamei Litopenaeus) مکمل غذایی غیر میکربی ایمونوژن به جیره غذایی بچه میگوی با میانگین وزنی (19/0±3 گرم) در سطوح صفر (شاهد)، 05/0 ،1/0 و 2/0 درصد به جیره تجاری میگو، افزوده شدند و روزانه در 3 نوبت و به میزان 7 درصد وزن بدن به مدت 8 هفته تغذیه شدند. آزمایش درون مخازن 300 لیتری با حجم آبگیری 150 لیتر در 3 تکرار انجام گرفت. تراکم ذخیره سازی در هر مخزن به تعداد 15 قطعه بچه میگو به طور تصادفی انجام شد. بررسی نتایج نشان داد که میانگین افزایش وزن بدن، درصد افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه و تولید خالص در طول دوره پرورش در تیمار 1/0 درصد ایمونوژن بیشترین میزان را داشته ولی با گروه شاهد اختلاف معنیداری را نشان نداد (05/0>P) درصد غذای خورده شده روزانه و غذای خورده شده به ازای هر میگو در تیمار 1/0 درصد ایمونوژن بیشترین کارایی را داشت (05/0<P) آنالیز ترکیب شیمیایی لاشه حاکی از عدم اختلاف معنی دار بین تیمارهای آزمایشی بود (05/0>P) نتایج نشان داد که افزودن مکمل غذایی غیر میکربی ایمونوژن موجب افزایش کارای رشد میگوی پاسفید غربی نشده و به عنوان مکمل غذایی این آبزی توصیه نمیگردد.

    کلیدواژگان: ایمونوژن، میگوی پا سفید غربی (vannamei Litopenaeus) رشد، بازماندگی، ترکیب لاشه
  • محمد جعفری، مهشید ابراهیمی*، حسین آذرنیوند، حامد جنیدی جعفری صفحات 73-82

    کربن آلی خاک که عمدتا به عنوان یکی از شاخصهای اولیه کیفیت خاک در بحث منابع طبیعی، محیط زیست و کشاورزی در نظر گرفته میشود، نشان دهنده میزان جذب دی اکسید کربن اتمسفری میباشد. سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فایو)، اعلام کرده است که بخش کشاورزی و اراضی کره زمین عامل یکسوم گرم شدن زمین و تغییر اقلیم میباشد که این امر ناشی از مدیریت نادرست و تغییر کاربری اراضی است. بر این اساس در این مطالعه، مناطقی در استان سمنان با گونه غالب درمنه دشتی که تبدیل مراتع به اراضی زراعی آبی جو در آن رایج میباشد، در نظر گرفته شده است. سپس به منظور تعیین چگونگی تغییر ذخیره کربن خاک در اراضی زراعی آبی جو و اراضی مرتعی همجوار با آنها یک تیمار شاهد (درمنهزار)، دو تیمار کشاورزی در منطقه ایوانکی و یک تیمار کشاورزی در منطقه سرخه انتخاب گردیدند. نمونه برداری از خاک هر تیمار در عمق 50-0 سانتیمتر و به تعداد سه پروفیل در تیمار زراعی و پنج پروفیل در تیمار شاهد انجام شد. میانگین کربن ذخیره شده در هر هکتار از اراضی جو دایر در ایوانکی به ترتیب 3/40 و 9/30 تن میباشد که 2/15 و 6/11 درصد ذخیره کربن ناحیه را به خود اختصاص داده و کشت آن در درمنهزار موجب افزایش 5/120 و 69 درصدی کربن در خاک گردیده است. این میزان در منطقه سرخه 35 تن در هکتار که 6/13 درصد ذخیره کربن ناحیه را به خود اختصاص داده و موجب کاهش 2/55 درصدی کربن در خاک گردیده است، میباشد. میانگین ذخیره کربن خاک در درمنهزار ایوانکی و سرخه به ترتیب 07/16 و 2/40 تن در هکتار میباشد. نتایج آزمون تیاستیودنت مستقل بیانگر آنست که با در نظر گرفتن کل مناطق با هم، بین میانگین ذخیره کربن خاک در دو کاربری مرتع و زمین زراعی جو اختلاف معنی داری وجود ندارد، اما با تفکیک منطقه در سایت ایوانکی در سطح 5 درصد اختلاف معنی داری و در منطقه سرخه اختلاف معنی داری وجود نداشت.

    کلیدواژگان: کشت جو، اراضی مرتعی، ذخیره کربن، درمنهزار، استان سمنان
  • مهرداد ذوقی*، رامین رحمانی، اسلام شایسته پاهنگه، محمدهادی معیری صفحات 83-91

    در این تحقیق ویژگی های کیفی نهال های درختی 17 روشنه (حفره) تاجی حفره زادآوری و 7 گروه زادآوری در زیرتاج پوشش بسته مورد بررسی قرار گرفت. به منظور انجام این کار در سه کلاسه سطحی بر اساس نسبت قطر بزرگ رروشنه (d) و توسط ارتفاع درختان حاشیه (h) طبقه بندی شدند. 7 روشنه مربوط به کلاسه کوچک (نسبت 5/0≤h/d ،(7 روشنه مربوط به کلاسه متوسط (نسبت 1 -5/0 =h/d) و 3 روشنه مربوط به کلاسه بزرگ (نسبت 5/1-1 = h/d) وده و کلیه نهالهای درختی به تفکیک گونه مورد اندازه گیری قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد که اندازه روشنه روی ویژگی های کیفی نهالهای راش و افرا دارای تاثیر معنیداری در سطح 95 درصد اطمینان میباشد (05/0≤P).به این صورت که فراوانی نهالهای درجه دو (دوشاخه) افرا که یک گونه نورپسند است، در روشنه های مربوط به کلاسه کوچک بیشتر از سایر روشنه های موجود در کلاسه متوسط و بزرگ بود. همچنین نتایج نشان داد که نهال های راش در زیرتاج پوشش بسته دارای کیفیت پایین تری هستند و عمدتا نهال های چنگالی درجه سه در گروه های زادآوری زیرتاج پوشش وجود داشتند.

    کلیدواژگان: روشنه، گروه زادآوری، راش، نهال
|
  • J. Mahmoudi *, Gh. Heidari, M. S. Mirbozorgi Pages 1-9

    Planning and performing preservative programs to revive and reform natural resources decrease the corrosion of these resources, but also guarantee sustainable development and local communities’ partnership. This research’s aim was to study obstructions regarding the reception of grazing management project from the viewpoint of natural resources expert. The statistical subject group included 50 experts (either working or the retired who had experiences of inventory, preparing range management plans, supervising and management of plans. The sample number derived from Cochran relation was determined by 43. The results showed that there is a significant difference between reception obstructions and grazing management project from the viewpoint of experts. The study of each index of reception indicated the scarcity of winter ranges can be the greatest challenge in reception of performing grazing management project. Ranking of the variables based on correlation intensity indicated that forage insufficiency and high price, the inadequacy of low profit loan , reluctance to ownership due to weak control and monitorship have the most correlations with grazing management project. Whereas, there is no major correlation between the grazing management project and the users’ amount of share, and the level of competence and awareness. In addition, the results showed that there is no meaningful correlation between the obstruction of GMP reception and the experts’ experience, education, and the contract model they have signed with their organization.

    Keywords: Grazing Management Project, Users, Natural Resources Experts, Mazandaran’s SummerRanges
  • F. Moradzadeh *, S. Babaei-Kafaki, A. Mataji Pages 11-23

    The reciprocal effect of sustainable and unsustainable ecological resources is considered in the course of assessment of ecological capacity. These resources have reciprocal effects to each other and environment as specifications of each micro ecosystem. So, it is obligatory to utilize nature as it less harms environment and at the same time it benefits human more. This is not obtained unless all effective factors and phenomena in environment are considered. In this research, to assess the ecological capacity for surface expansion of forest based on principles of reclamation of land, one of the sub- areas of Karkheh that is called Dadabad sub- area in Lorestan Province was studied through geographical information system (GIS). At first, the basic studies were done and the theme maps of the area were prepared and then numerated. Then, there were the data analysis and the collecting of layers in the GIS environment and finally the map of environmental units of area with 1581 units were obtained. In the next step, the limited areas were omitted from the map of the primary environmental units, with identifying permanent and absolute limitations in each indicator and through booleen (boolin) logic, and for surface expansion of forest a total of 1110 units with a total area of 17482 hectars were obtained without any limitation for assessing ecological capacity. After that, three separate maps were prepared and coded by differentiation of the map of soil (units and sub- units of lands): the map of measure of the organic materials, texture of the soil. Then, using bipolar distance scale, the coded qualitative values were changed to quantitative measures. These coded qualitative values in the list of descriptive data related to seven indexes included: slope, bearing, altitude, depth of the soil, texture of the soil, measure of organic materials of the soil and susceptibility to erosion that were selected as main indexes for surface expansion of forest. Next, by EC software and the process of hierarchical analysis the hierarchical structure was prepared for the considered indexes, and the objectives and criterions and relation among them were established, and in the next phase, weight of the indexes, distinction to them and studying the logical consistency of judgments were established. Final weight of each index was determined by SAW method. Then, the reciprocal effect of all the indexes related to the record of data as a final value was obtained by collecting all collective values for each record of data. Then capacity of the lands was classified in four classes of capacity for expanding forest (by considering the available values, nine is highest value and 1 is lowest value). Afterward, in the chart of descriptive data based on the available categorization, the final value. At the end, by considering the accomplished researches class of capacity 1 and 2 was selected for p

    Keywords: Assessment, Ecological Competence, GIS, Surface Expansion, Forest, Dadabad, Lorestan
  • Z. Jafari*, A. R. Mikaeali-Tabrizy, M. Mohammadzadeh, O. Abdi Pages 25-37

    Development of tourism in preserved areas has many advantages both for their management and for tourists. But we should consider that tourism activities can have negative effects on tourism experiences and tourist resorts qualities and characteristics in the absence of an appropriate planning and management and without determining the capacity and capability of the area. Therefore, determining suitable areas for expansion and development of tourism in preserved areas and national parks is crucially important for sustainable exploitation of natural resources. Golestan National Park, as one of the preserved areas, has many significant tourist attractions. This study used weighted linear method, AHP and GIS to determine suitable ecotourism sites in this area. The criteria used in this study included the distance to the river, to the road, to the village, to water sources, to wildlife habitat, and the distance to slope and vegetation densities. Finally, appropriate areas for ecotourism with different degrees of suitability were determined. According to the classification map, the regions with very high potential have the minimum area of 0.25% and the regions with the high potential have the maximum area of 12.5% of the total study area. The research results indicated that the AHP weighting method and WLC method has high applicability in tourism site selection studies.

    Keywords: Multi Criteria Evaluation, Ecotourism, Weighting, Potential, Competence
  • A. Tabei *, M. Jamalzadeh, M. M. Pourimanparast Pages 39-54

    This study was conducted with the objective of investigating the feasibility of making wood-cement using Poplar sawdust and Portland cement. A total of 48bricks were made in the laboratories of Technical Teacher Training Faculty of Somesara based on ratios of sawdust to cement (3:2 and 2:1) and 100×100×100 and 50×50×50mm dimensions. Mass and volume of samples were measured and then density of bricks was calculated. The composites were tested for compressive strength using testing machine. The mean compressive strength values were 1.17 N/mm2 and 1.25 N/mm2 for 100×100×100mm composites with sawdust to cement ratios of 2:1 and 3:2 respectively, and 0.85 N/mm2 and 0.99 N/mm2 for 50×50×50mm composites with sawdust to cement ratios of 2:1 and 3:2 respectively. Soaked composites swelled irrespective of the sawdust to cement ratio. The compressive strength for the soaked bricks was approximately 45% of the dry weight strength. The composite bricks were found to be unfit for paving and medium heavy load wall construction. Due to their light weight, by imparting decorative mosaics they can be used for interior wall paneling and decoration, where minimal wetting is experienced.

    Keywords: Wood-Cement Composite, Sawdust, Portland Cement, Compressive Strength, WaterAbsorption, Swelling
  • H. Khademi-Eslam, A. Ghodrati *, S. Naeli Pages 55-63

    This research is to study the ultra sound wave parameters including slowness and attenuation of two Picea abies species as well as defects diagnosis (artificial) through tomography method. For this purpose, two roots of this species were prepared from Ojabit woods of Kelardasht zone in Mazandaran province. To perform the test, 15cm thickness discs were prepared from each root stock in three different states: with bark, without bark and defected (artificial hole). In order to do the measurement, ultra sound wave parameters were used. The measurement technique of this research was direct contact and 55 KHz wave frequency. The results showed that as the ultra sound proximate the wood pith, the wave slowness and attenuation coefficient increase and by moving from pith to the wood bark, both factors show reductions. In addition, the results of tomography showed that it is possible to diagnose the defects through measuring the attenuation factor. Although no impacts of bark existence were found in the pictures, the pictures that were taken by attenuated factors revealed defects and bark.

    Keywords: Ultra Sound Wave, Picea Abies, Slowness, Attenuation Coefficient, Direct Contact, Tomography
  • A. Nosratpur *, A. Kamali, R. Akrami Pages 65-72

    Effects of immunogen supplementation on growth index, survival and body composition of the Pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei) (3.0±0.19g) were investigated for 8 weeks at a stocking density of 15 shrimp per tank. Commercial shrimp diet was supplemented with 0 (control), 0.05%, 0.1% and 0.2% Immanogen in a totally randomized design trial in triplicate groups. There were no significant differences in growth parameters between fish fed control and immunogen supplemented diets (P>0.05).The average increase in body weight, percentage of body weight gain, specific growth rate and net production generally enhanced in shrimp fed on diet containing 0.1% immunogen. Feed intake (%/day and g/shrimp) increased in shrimp fed on diet containing 0.1% immunogen (P<0/05). No significant difference in body composition was observed (P>0.05). The experiment indicated that the immunogen did not the increase of the growth performance of pafific mhite shrimp and it is not appropriate for supplementation in the diet Pacific white shrimp.

    Keywords: Immunogen Supplementation, Growth, Survival, Body Composition, LitopenaeusVannamei
  • M. Ebrahimi, H. Azarnivand, M. Jafari, H. Joneidi-Jafari Pages 73-82

    Soil organic carbon storage which is mainly considered as a preliminary indicator of soil quality in natural resources, environment and agriculture studies represent the absorption of atmospheric carbon dioxide. Food and Agriculture Organization (FAO), has announced that agriculture and earth lands make one-third of global warming and climate change. This is due to inappropriate management and land use change. In this study, some areas are considered in Semnan province with Artemisia sieberi dominant species which conversion of nature to crop lands is common. Then, in order to determine changes in soil carbon storage in Hordeum fields and its adjacent rangelands a control treatment (Artemisia sieberi shrublands) in every site and two Hordeum treatments in Ivanakey and one treatment in Sorkhe were selected. Soil sampling of treatments was selected in depth of 0-50 cm and with the number of three profiles and five profiles in control areas. The average of carbon storage per hectare of Hordeum lands in Ivanakey was 40.3 and 30.9 ton which make 15.2 and 11.6 % of carbon storage of region. Hordeum cultivation in Artemisia sieberi shrub lands leading to increase 120.5 and 69 % content of carbon storage in Sorkhe region were 35 ton that consist of 13.6 % of total area of region and make decrease 55.2 % of carbon. The average of carbon storage in Ivanakey and Sorkhe were 16.07 and 40.2 ton /ha respectively. Results of independent t-student test imply that there is not a significant difference between carbon storage in two land use (rangeland and Hordeum field) as well as areas separately, Ivanakey. There is significant difference at the level of %5 but there is no significant difference in Sorkhe.

    Keywords: Hordeum cultivation, Rangelands, Soil Carbon Storage, Artemisia Sieberi Shrubland, Semnan Province
  • M. Zoghi*, R. Rahmani, E. Shayesteh-Pahangeh, M. H. Moayeri Pages 83-91

    In this research qualitative characteristics of the sapling of 17 regeneration groups within gaps and seven regeneration groups under closed canopy were studied. For this purpose, all of the woody saplings were sampled in 3 gap classes: i) seven small gaps (d/h ≤0/5), ii) seven medium gaps (d/h = 0/5-1) and iii) three large classes (d/h >1). In this classification “d” stands for largest gap diameter and “h” means height of edge trees around the gap. The results showed that the gap size had major effect on qualitative characteristics of maple saplings at confidence level of 95%. The frequency of medium quality class (forked) of maple saplings that is a light demanding species in small gaps was more than those in the medium and large gaps. In addition, the results indicated that beech sapling under crown canopy had lower quality than those in gaps.

    Keywords: Gap, Group Regeneration, Beech, Sapling